Ιστορικό

Το έτος 1934, μία ομάδα ευαισθητοποιημένων στη φιλανθρωπία κυριών της πόλης των Σερρών, με επικεφαλή την αείμνηστη Αντωνία Χατζηδιαμαντή, ζώντας από κοντά την μοναξιά και την εγκατάλειψη ηλικιωμένων συνανθρώπων μας, αποφασίζει την πραγματοποίηση ενός ονείρου, την ίδρυση του συλλόγου με την επωνυμία "Γηροκομείο Σερρών", "Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ", με σκοπό την βοήθεια ηλικιωμένων ατόμων, με κάθε τρόπο.

Ο ενθουσιασμός, η επιμονή και η αγάπη για το έργο τους, βρίσκει την αμέριστη συμπαράσταση και ενίσχυση από το Κράτος, τον Δήμο Σερρών, τις Κοινότητες του Νομού, την Εταιρεία Μόνκς Γιούλεν, και τα αείμνηστα τέκνα της πόλεως των Σερρών, Περιστέρη Κωστόπουλο, Άγγελο Χατζηστεργίου, Αναστάσιο Δέκο, Μιχαήλ Σιφό και Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου καθώς και από μεγάλο πλήθος άλλων επωνύμων και ανωνύμων, μικρών και μεγάλων φιλάνθρωπων εντός και εκτός Σερρών.
Το ίδιο έτος ξεκινούν οι διαδικασίες για εξεύρεση ιδιόκτητου χώρου και η θεμελίωση του κτιρίου του Γηροκομείου για να στεγάσει απόρους ηλικιωμένους.
Το έτος 1938 αποπερατώνεται ισόγειο κτίριο, το πρώτο Γηροκομείο Σερρών, σε ιδιόκτητο χώρο τριών οικοπέδων 700 τ.μ., που αγοράσθηκαν με εράνους και δωρεές.
Η έναρξης της λειτουργίας του Ιδρύματος αρχίζει τον Ιανουάριο του 1939, προσφέροντας στέγη, τροφή, περίθαλψη, ζεστασιά και αγάπη σε 23 ανήμπορα και μοναχικά ηλικιωμένα άτομα.
 
Το έτος 1947, το Γηροκομείο Σερρών "Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ" μετατρέπεται σε Φιλανθρωπικό Σωματείο, το οποίο αναγνωρίζεται με την υπ' αριθμ. 476/1947 απόφαση του Πρωτοδικείου Σερρών.
 
Ο Περιστέρης Κωστόπουλος, ένας δραστήριος επιχειρηματίας, πρόσφυγας από την Προύσα της Μικράς Ασίας, με την υπ'αριθμ. 20428/22-2-1957 δημόσια διαθήκη του καταλείπει στο Γηροκομείο Σερρών, όλη την ακίνητη περιουσία του στις Σέρρες, η οποία αποτελείται από τον Κινηματογράφο και το Καφενείο "ΚΡΟΝΙΟ", τα οποία είναι κτισμένα επί οικοπέδου 1170 τ.μ. στο κέντρο της πόλης των Σερρών, με σκοπό την εξυπηρέτηση του σκοπού του Γηροκομείου.
 
Το έτος 1959 αποπερατώνεται και ο πρώτος όροφος του κτιρίου με τον ίδιο τρόπο, ανεβάζοντας τον αριθμό των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων σε 60.
 
Το έτος 1975 η "ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ" παραχωρεί τμήμα κτηματικής έκτασης 2 ½ στρεμμάτων στη Γραμματεία Αθλητισμού, για την κατασκευή του κλειστού Γυμναστηρίου αθλοπαιδιών της Πόλης μας.
 
Το έτος 1977 ο αείμνηστος Νομάρχης Σερρών ΠΥΛΩΡΩΦ, με την υπ' αριθμ. 4376/3-3-1977 απόφασή του, παραχωρεί στο Γηροκομείο δωρεάν αγροτεμάχιο εκτάσεως 6.330 τ.μ., το οποίο βρίσκεται απέναντι από το βυζαντινό παρεκκλήσιο του Αι-Γιώργη του Κρυονερίτη, με σχιστολίθινη στέγη και το πέτρινο καμπαναριό, για την ανέγερση συγχρόνων εγκαταστάσεων του Γηροκομείου που να δύναται να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερους ηλικιωμένους. Επίσης, ο Δήμος Σερρών παραχωρεί δωρεάν στο Γηροκομείο, όμορη έκταση 3.500 τ.μ. για τον ίδιο σκοπό και έτσι το συνολικό εμβαδόν της παραχωρηθείσης εκτάσεως ανέρχεται σε 10.000 τ.μ. περίπου. 
 
Το έτος 1980 εκδίδεται η υπ' αριθμ. 438/1980 άδεια ανέγερσης τριώροφου κτιρίου σύμφωνα με τα σχέδια και την αρχιτεκτονική μελέτη την οποία εκπόνησε το γραφείο μελετών Γρηγορίου Λαδά στην Αθήνα. Το σχέδιο προβλέπει κτιριακό συγκρότημα τριών πτερύγων δυναμικότητας 200 (40-80-80) κλινών με όλους τους βοηθητικούς χώρους. 
 
Οι οικοδομικές εργασίες αρχίζουν τον Ιούνιο του 1981 με την παρουσία του τότε Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Αχιλλέα Καραμανλή, όμως λόγω των οικονομικών δυσχερειών διακόπτονται.
 
Αρχίζουν εκ νέου το έτος 1994 με την υπ' αριθμ. 107/1994 άδεια αποπερατώσεως οικοδομικών εργασιών, με την οικονομική συμμετοχή ποσού 350.000.000 δρχ., των Αδελφών Ιωάννη και Νικολάου Μωϋσιάδη, ως αναγνώριση του αξιόλογου έργου που επιτελείται με πολλή ανθρωπιά και αγάπη από την Διοίκηση και το Προσωπικό του Ιδρύματος και από το αίσθημα Κοινωνικού Χρέους που εμφύσησε στην συνείδησή τους η μητέρα τους Αγγελική Μωϋσιάδη, στην οποία αφιερώνουν την προσφορά τους και το όνομα της οποίας δίδεται στην υπό ανέγερση πρώτη πτέρυγα του κτιριακού συγκροτήματος.
 
Η μεταστέγαση από το παλαιό στο νέο κτίριο του Γηροκομείου πραγματοποιείται το 1999 και τα εγκαίνια τελεί ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  Χριστόδουλος, την 27η Νοεμβρίου 1999.
 
Επίσης το 1999, προς τιμή του πρώτου Μεγάλου Ευεργέτη, Περιστέρη Κωστόπουλου, η επωνυμία του Γηροκομείου με την υπ' αριθμ. 261/1999 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σερρών ορίζεται σε "ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΕΙΟΣ ΣΤΕΓΗ – Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα".
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο, πιστό στις αρχές και τα ιδανικά των πρώτων κυριών του Γηροκομείου, αναζητώντας διαρκώς τρόπους για προσφορά στην τρίτη ηλικία, αποφασίζει το έτος 2000, την αξιοποίηση και ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου του Γηροκομείου, με σκοπό την λειτουργία Μονάδας Χρονίως Πασχόντων. Με την ολοκλήρωση των εργασιών το 2002 ξεκίνησε η λειτουργία της πτέρυγας χρόνιων παθήσεων  "Αγγέλου Χατζηστεργίου".
 
Το θεάρεστο έργο γίνεται όλο και περισσότερο γνωστό και προσφέρει το έναυσμα για εκδηλώσεις φιλανθρωπίας από όλους του συνανθρώπους μας. Έτσι, η κ. Γεωργιάδου Σουζάνα, σύζυγος του τέως Διευθυντή της Τράπεζας Ελλάδος Σερρών, με 30.000.000 δρχ., το ζεύγος Χριστοδούλου Νικολάου και Ελευθερίας με 20.000.000 δρχ. και η κ. Τσικοπούλου-Κωτούλα Χρυσούλα με 3.000.000 δρχ., προσφέρουν μία πολύτιμη βοήθεια, για την συνέχιση των εργασιών της δεύτερης πτέρυγας. Για την μεγάλη τους αυτή χειρονομία, το Διοικητικό Συμβούλιο σαν ελάχιστο φόρο τιμής, αποφασίζει να δοθεί το όνομα τους σ' ένα τμήμα της δεύτερης πτέρυγας.
 
Επιπλέον, το 2007 και με νέα δωρεά 300.000 ευρώ από την κα Σουζάνα Γεωργιάδου, αποπερατώθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί νέα πτέρυγα δυναμικότητας 25 κλινών, η οποία προς τιμή της ευεργέτιδος ονομάστηκε ‘’Πτέρυγα Γεωργίου και Σουζάνας Γεωργιάδου’’ και φιλοξενεί άτομα με χρόνιες παθήσεις. 
 
Έχουν όμως ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ανέγερσης και νέας πτέρυγας 52 κλινών, με δωρεά 600.000 ευρώ των αδελφών Αφροδίτης και Φωτεινής Κυρατζοπούλου. Η ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης  καθώς και η λειτουργία της αναμένονται εντός του έτους 2013.
 
Σήμερα, η ευθύνη της διοίκησης και του έργου της Κωστοπουλείου Στέγης ανήκει σε 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από μέλη που εκλέγονται κάθε 5 χρόνια από τη Γενική Συνέλευση του Σωματείου και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά. Το προσωπικό που απασχολείται είναι 50 άτομα, ενώ λειτουργούν 3 πτέρυγες:
  • Πτέρυγα «Α. Μωυσιάδου» – 24 κλίνες αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων και 16 κλίνες χρονίων παθήσεων
  • Πτέρυγα χρονίων παθήσεων «Α. Χατζηστεργίου» – 47 κλίνες
  • Πτέρυγα χρονίων παθήσεων «Γ. & Σ. Γεωργιάδου» – 25 κλίνες